Hírek

Meghalt a Flash, éljen a ….. ?

Manapság egyre több helyről hallhatjuk azt, hogy az eddig szeretett (vagy éppen utált) Flash bannerek korszaka leáldozóban van. Technikai vagy reklámfogyasztói oldalról könnyű indokokat találni, hiszen valóban lassítja a gépet, tolakodóan frissítéseket követel, mobil eszközökön nem működik, és még sorolhatnánk.

Igen ám, de akkor mi legyen helyette? A flash banner az online marketing kampányok erős, szinte megingathatatlan lába volt eddig.  Mit használjunk akkor, ami legalább ilyen látványos, kicsi a mérete és fut minden platformon?
„kicsi a mérete és fut minden platformon” ( hozzászólás)
Ne ijedjünk meg, nem kell visszatérnünk a GIF animációk hőskorába (ennek reneszánsza egy egész más történet), vannak már jó megoldások, vegyük sorba, mit várhatunk el grafikusunktól, ügynökségünktől.
Az első kézenfekvő megoldás a HTML5, mely szinte tökéletes kiváltója lehet az eddigi Flash megoldásainknak.
Platformfüggetlen, a file méret elfogadható, egyre szebb és látványosabb megoldásokkal operál.
Felmerül a kérdés, hogy ugyanaz a megszokott grafikus,  csapat aki már egy szavunkból érti, mit szeretnénk, és pár órán belül szállította a tökéletesen animált Flash bannert, vajon képes-e átállni rövid időn belül ugyanarra a színvonalra egy új technológiával? Szerencsére nekik is van segítség, például az online Swiffy az egyszerűbb, actionscriptet nélkülöző flasheket másodpercek alatt mindenki számára fogyasztható HTML5 nyelvre formázza. Ez nem a professzionális megoldás, de gyors segítségnek megfelelő  - ha sikerül a file méretet kordában tartanunk.
Tudnunk kell, hogy tökéletesen kódolt, jól optimalizált html5 bannereket csak fejlesztő fog tudni nekünk készíteni, velük azonban nem lesz könnyű dolgunk: míg a Flash inkább a designerek játszótere, addig a HTML5 jól képzett fejlesztőt kíván, akik viszont vizuálisan kevésbé tudják kifejezni magukat.
Trendi megoldás lehet a videó banner, melynek előnye a platformfüggetlenség mellett, hogyha saját szerverünkről futtatjuk, akkor a file méret sem lehet akadály. A videó elnevezés ne tévesszen meg senkit, ez  lehet akár egy Flashből exportált videó file is. Hátránya, hogy kevesebb linkelési lehetőségünk van, és a nagyon látványos layer megoldásokat is elfelejthetjük, hacsak nem trükközünk egy csöppet.
Nehéz álláspontot foglalni, inkább irányt mutatunk: érdemes minél hamarabb elkezdeni átállni az új technológiákra, próbálgatni, feszegetni a határokat, melyik a legmegfelelőbb megoldás nekünk. Legyünk türelmesek, és bátrak, ez mindenki számára új terep - készüljünk a jövőre úgy, hogy a Flash temetésén már ne hullassunk könnyeket, csak könnyedén búcsút inthessünk neki.
 

Kapcsolat

Címünk

HAMMER OFFICE

Farkastorki út 18.

Budapest, 1037

Hungary

HAMMER PHOTO STUDIO

Ó utca 42.

Budapest, 1066

Hungary

Phone: +36 1 453 50 90

info@hammeragency.eu

Vezetők

CEO

Szoboszlay Péter

Ficzere-Fort Viktória

Creative

Tóth Réka

Digital

Bakonyi-Molnár Melinda

Social & Media

Svébis Renáta

Leaflet

Lendvai Mónika

Egyéb csatornáink

Elérhetőség